Waterprojecten

Jantinus is in 2005 op Biak terecht gekomen, omdat de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) daar een renovatieproject was gestart van het waterleidingnetwerk van Biak-stad en de stad weer van water te voorzien. In de Nederlandse tijd was dat netwerk aangelegd, maar na het vertrek van de Nederlanders werd dat niet goed onderhouden. Met als gevolg dat het grootste deel van de stad geen water meer had. Nadat de WMD in 2017 stopte met dit project had de stad Biak weer water. 

Maar Biak is een groot eiland, met daarop vele kleine kampongs. In de kampongs is vaak geen waterleiding netwerk en halen mensen water bij een bron in de buurt van zo’n kampong. Of er is wel een waterleidingnetwerk aangelegd, dat vaak niet meer werkt.

Tijdens zijn werkzaamheden voor de WMD werd hij vaak gevraagd om eens naar de mogelijkheden te kijken in kampongs buiten Biak-stad voor een watervoorziening. In zijn vrije tijd bezocht hij die kampongs en adviseerde de bewoners over de mogelijkheden. 

Jantinus voelde de behoefte om ook voor deze kampongs oplossingen te vinden om doormiddel van eenvoudige ingrepen kampongs van water te voorzien. Dat wordt gedaan door bijvoorbeeld gebruik te maken van het vrije verval van een hoger gelegen bron. Bij de bron wordt dan een reservoir gebouwd, van waaruit het water via een leiding naar de kampong loopt. In de kampong wordt de leiding aangesloten op een centraal watertappunt. Maar ook doormiddel van het installeren van een pomp die water uit een lagergelegen bron naar de kampong te pompen. Biak is een tropisch eiland, waar het regelmatig flink kan regenen. Dat regenwater kan worden opgevangen en worden opgeslagen in een watertank die hoog wordt geplaatst, zodat er op die manier druk op een leiding komt te staan.

Ons laatste grote waterproject was in kampong Wari (2024). 

Als je kampong Wari op de kaart van Google earth bekijkt dan lijkt het als of het meerdere kampongs bij elkaar zijn. Ons project hier vindt plaats in het gebied dat de bewoners zelf Wari noemen. Deze kampong is door de Wari rivier in tweeën gesplist. Aan de noordkant van de rivier ligt de waterbron van de kampong. De zuidkant van de rivier heeft geen water meer uit die bron. Er lag ooit een brug tussen de twee delen van deze kampong. Op de plaats waar de brug heeft gelegen komt stalen leiding uit de bush die afgedopt is.  Ooit heeft deze leiding over de rivier gelegen, om de zuidkant van de kampong van water te voorzien. De rivier is vrij breed en het is vrij lastig om over die breedte een leiding te spannen die ook bij weer en wind heel blijft. Opnieuw een leiding over de rivier of door de rivier te leggen is geen optie, omdat het risico van breuk groot is. 

Op de plaats waar de rivier in de zee uitmondt ligt ook een brug. Deze brug verbindt de noord- en de zuidkant van kampong Wari. Dit is de nieuwe route van de leiding naar de zuidkant van Wari geworden. 

Door breuken in de leiding naar de noordkant van Wari was er niet genoeg druk over om ook water naar de zuidkant te krijgen. Daarom hebben we aan de noordkant een nieuwe leiding aangelegd vanaf het punt waar het water uit de bron het dorp in komt. De bestaande leiding was op teveel plaatsen lek. De huizen langs de nieuwe leiding hebben een nieuwe huisaansluiting met stopkraan gekregen. Aan de andere kant van de brug aan de zuidkant ligt ook de school van Wari. Uiteraard moest daar hoe dan ook water naar toe. De nieuwe leiding is tot de school gelegd. De toiletten bij de school zijn gerenoveerd. We hebben de toiletten onder andere van nieuwe deuren voorzien. De kinderen van de school kunnen sinds lange tijd weer naar het toilet en hun handen wassen. De oude stalen waterleiding aan de zuidkant bleek op verschillende plaatsen doorgeroest te zijn. Deze leiding hebben we ook vervangen om de huizen aan de zuidkant van water te kunnen voorzien.

Dit was een waterproject van grote omvang. De grootste die we tot nu toe hebben uitgevoerd. Voor dit project hebben 2200 meter leiding gebruikt, behoorlijk wat aansluit materialen, stopkranen enzovoort. De bewoners van de kampong hebben zwaar werk verricht door de sleuven in het koraal uit te hakken, waar de leiding doorheen gelegd is. Het aanleggen van de nieuwe leiding en de huisaansluitingen is gedaan door monteurs van het waterbedrijf van Biak, in hun vrije tijd gedaan. Dit project is in 2024 helemaal afgerond.

Waterproject Wari