Over ons


De Papoea’s een betere toekomst geven is het streven van onze stichting: Hati Bersatu betekent: Samen uit één hart.

Veel oorlogsveteranen, die in de jaren 1950-1962 in Nederlands Nieuw-Guinea, het huidige West-Nieuw-Guinea, hebben gediend, voelen zich nog altijd intens betrokken bij de ontwikkeling van de Papoea’s. Zo ook oud-marinier Adrie Bouwmeester. In de periode 1961-1962 diende hij daar. Het was de gevaarlijkste en gewelddadigste periode tijdens dit Nederlands-Indonesische conflict.

Na thuiskomst vroeg hij zich steeds weer af hoe het met de Papoea’s zou gaan. Maar pas in 2000 keerde hij voor het eerst weer terug en daarna nog enkele malen. Samen met oude kameraden, zijn sobats, bezocht hij de belangrijkste plaatsen in Nieuw-Guinea en vooral Manokwari, Sorong, Kaimana en Biak.

Hij werd getroffen door de schrijnende onderwijsachterstand van de Papoea’s en de trieste omstandigheden waarin zij moeten leven. In hun eigen land hebben ze gewoon niets te vertellen. Ze zijn in feite door Indonesië gekolonialiseerd. Niet voor niets breken er tot op de dag van vandaag herhaaldelijk felle conflicten met de Indonesiërs uit en vallen er aan beide kanten slachtoffers. Maar dan wel veel meer bij de zwakste partij: de Papoea’s.

Adrie (en velen met hem) wil graag wat voor de Papoea’s betekenen, wat zinnigs voor hen doen. Hij zag hoe nodig dit is. Op zijn reizen had hij met velen van hen boeiende en ook persoonlijke contacten gelegd. Daarom besloot hij in 2004 jonge Papoea’s, aanvankelijk in Manokwari en later op Biak en andere plaatsen, te helpen om het volgen van onderwijs voor hen mogelijk te maken. Al spoedig had hij mensen, Nieuw-Guinea veteranen veelal, om zich heen die er hetzelfde over dachten. De oprichting van de Stichting Hati Bersatu was daarmee een feit.

Ter plaatse, in Baarn, Soest en omgeving, vond Adrie mensen bereid om te helpen de stichting financieel bij te staan en te zorgen voor een goede besteding van het geld. Wat de tweede groep mensen betreft, in de loop van de ruim tien jaar dat de stichting nu zijn werk verricht, werd er met verschillende tussenpersonen contact gelegd.

Het eerste belangrijke contact was in 2004 met de op 28 september 1937 geboren Nederlandse pater Jan Frank. Op 14 maart 1964 werd Jan Frank tot priester gewijd om vervolgens door de ‘Paters Augustijnen’ uitgekozen te worden om naar Nieuw-Guinea te gaan. In 2004 had hij al zo’n 40 jaar pastoraal werk in West-Papoea achter de rug. Helaas overleed hij twee jaar later in Eindhoven, nog geen 70 jaar oud. Bij zijn begrafenis op 4 mei 2006 waren verschillende mensen van Hati Bersatu aanwezig, onder wie natuurlijk onze Adrie Bouwmeester. Adrie heeft zelfs een DVD van Jan Frank in Biak opgenomen! Zo belangrijk was het werk van deze pater voor de Papoea’s. Hij had duidelijk een voorbeeldfunctie. In 2010 was Adrie samen met een goede vriend opnieuw in Nieuw-Guinea om een aantal scholen door de stichting gesponsored te bezoeken.

De stichting heeft vanaf 2005 werd elk jaar heel gericht 1.500 tot 3.500 euro overmaakt naar de vele projecten in zowel West-Papoea als Indonesië. Hierna worden de projecten gedetailleerd gepresenteerd. Bedenkend dat al haar werk verricht wordt door enkele vrijwilligers, is dit allemaal een indrukwekkende prestatie.

In Nederland wordt inmiddels door Hati Bersatu met bijna 50 andere organisaties samengewerkt in het zogeheten Papua Platform. Vrijwel allemaal zijn deze betrokken bij de hulpverlening aan de Papoea’s.